Întrebări frecvente#
Verificare gaze: la câți ani?
La cel mult 2 ani. Verificarea tehnică periodică a instalației de utilizare a gazelor este obligatorie pentru toți clienții finali (procedura ANRE aprobată prin Ordinul 179/2015, art. 3 alin. 2 și 4).
Revizie gaze: la 2 ani sau la 10 ani?
La cel mult 10 ani. Verificarea este cea de la 2 ani. Unele pagini le inversează. Revizia se face mai devreme după o oprire de peste 6 luni, după un eveniment care putea afecta instalația și la cererea clientului.
Când expiră verificarea ISCIR la centrală?
La 2 ani de la data raportului de verificare din livretul aparatului. Data scadenței este scrisă pe ultima pagină a raportului, la „SCADENȚA următoarei verificări” (PT A1-2010, art. 21).
Care este diferența dintre verificare și revizie la gaze?
Verificarea este controlul periodic, la cel mult 2 ani. Revizia adaugă probe de presiune și este lucrarea mai amplă, la cel mult 10 ani sau mai devreme în cazurile prevăzute. Ambele sunt făcute de firme autorizate ANRE și se încheie cu o fișă de evidență.
Există un calculator pentru scadența reviziei la gaze?
Da, este calculatorul de pe această pagină. Scrii data ultimei verificări, a ultimei revizii și a ultimei verificări ISCIR și primești cele trei scadențe separate. Rezultatul este orientativ: pentru gaze, lucrarea se face până la data din notificarea furnizorului.
Dacă am făcut revizia, mai trebuie verificare la gaze?
Revizia ține locul verificării din anul respectiv. Următoarea verificare vine la cel mult 2 ani de la revizie (art. 3^2 din procedură). Dacă revizia a fost făcută într-un an anterior celui în care cădea verificarea, textul nu spune limpede dacă mută termenul; verifică data din notificarea furnizorului (art. 6 alin. 2).
ISCIR și verificarea gazelor sunt același lucru?
Nu. Verificarea gazelor privește instalația și o reglementează ANRE. Verificarea ISCIR privește centrala și o reglementează ISCIR prin PT A1-2010. Au termene, firme și documente diferite.
Ce verificări trebuie să fac la centrala termică?
Verificarea tehnică periodică ISCIR, la 2 ani, printr-o firmă autorizată ISCIR. Mai trebuie întreținerea după instrucțiunile producătorului și, pentru verificarea gazelor, dovada curățării coșului și a VTP-ului în termen.
Revizia anuală a centralei este obligatorie?
Legea nu fixează un termen anual. Ea cere întreținere prin persoane autorizate, conform documentației și prescripțiilor tehnice (Legea 64/2008, art. 14 lit. c), iar verdictul „ADMIS” presupune respectarea instrucțiunilor producătorului. Dacă manualul cere întreținere anuală, urmează manualul.
Ce amendă primesc dacă nu fac verificarea la gaze?
Pentru folosirea instalației fără verificare sau revizie în termen, o persoană fizică riscă o amendă de 1.000–2.000 de lei (Legea 123/2012, art. 194 pct. 9 și art. 195). Pentru centrală, Legea 64/2008 prevede o amendă de 15.000–25.000 de lei (art. 14 lit. f și art. 24). Sumele din unele articole de presă nu corespund acestor texte.
Pot rămâne fără gaze dacă nu fac verificarea?
Da, este posibil. Dacă după actualizarea bazei de date distribuitorul constată că verificarea sau revizia periodică nu a fost făcută, are dreptul să oprească alimentarea locului de consum în ziua constatării (procedura ANRE, art. 14^1). Firma care face lucrarea poate opri gazul dacă lipsesc documentele sau condițiile de siguranță, iar furnizorul poate limita sau opri furnizarea în condițiile din contract.